DOMOV VAŠE TEŽAVE AKUPUNKTURA MASAŽA TAPING FAQ O MENI KONTAKT
DOMOV
DOMOV VAŠE TEŽAVE AKUPUNKTURA MASAŽA TAPING FAQ O MENI KONTAKT

NEVROMIŠIČNI TAPING (NMT)

NMT predstavlja tehniko, kjer s pomočjo elastičnih lepljivih trakov na koži omogočamo tako lokalni kot oddaljeni (preko refleksnih poti) terapevtski učinek. Pravilno nameščeni trakovi zmanjšujejo bolečine in pospešujejo pretok limfne tekočine.

Trak je sestavljen iz tanke bombažne plasti, na kateri se nahaja valovit lepljiv sloj, katerega ščiti odstranljiv papirni sloj. Elastičnost traku je primerljiva elastičnosti kože, s tem, da se razteguje le po dolžini (približno na 40%). NM trak je odporen na vodo.

Pravilno nameščen trak v kombinaciji z  gibanjem telesa povzroča majhne premike traku, kar posledično stimulira receptorje v koži in podkožnem tkivu. Ti receptorji prenašajo signale v centralni živčni sistem, kar sproža refleksni odgovor v mišicah. Preko tega odziva trak zmanjšuje zastoj krvi in limfne tekočine, izboljšuje lokalno mikrocirkulacijo in pospešuje zmanjševanje oteklin.Najpomembnejša razlika NMT glede na druge metode uporabe trakov je edinstvena metoda aplikacije traku, ki je bodisi dekompresivna (ko želimo stanje sprostiti) ali pa kompresivna (ko želimo stanje podpreti). Tako lahko trak prilepimo z različno mero napetosti - ali celo brez napetosti, pač glede na želeni učinek terapije.

Ker učinkuje na kožo, mišice, venski in limfni sistem in na sklepe, z uporabo MNT dosežemo naslednje cilje:

zmanjševanje bolečin

sproščanje mišične napetosti in krepitev tonusa pri atrofijah mišic

zmanjševanje venskega in limfnega zastoja v primerih oteklin

izboljšanje krvnega pretoka

stabilizacija delovanja sklepov (poveča obseg gibanja)

Uporaba NMT je kontraindicirana v primerih globoke venske tromboze, pri karcinomih in metastazah, vnetju in vidnih krčnih žilah, kožnih in podkožnih vnetjih, pri akutnih travmah in takoj po operativnih posegih ter oteklinah srčnega izvora.